Utrechtse Appel & Perensap

Theo Vernooij uit Cothen

Op mijn familiebedrijf kweken we al generaties lang fruit; de grond is hier in de Kromme Rijnstreek nou eenmaal perfect voor fruitbomen! Perfect omdat de Rijn zorgt voor vruchtbare, niet al te harde kleigrond en dat is nu precies waar fruitbomen van houden! In een fles sap gaat 1 kilo fruit. Het is belangrijk dat je de juiste appel- en perenrassen combineert. Alleen dan krijg je het lekkerste sap!

Vier generaties lang fruitteelt

Al vier generaties lang wordt er aan de zuid-oost kant van Utrecht, midden in de Kromme Rijnstreek, fruit geteeld. Naast de appel- en perenteelt staat de kersenteelt centraal op het bedrijf. De Kromme Rijnstreek is van oorsprong een kersenstreek. Vroeger waren hier vele hoogstamboomgaarden, maar naar mate de jaren verstreken, verdwenen er steeds meer van deze boomgaarden. Jammer, want juist de kersenteelt kent zoveel traditie. Mede daarom, en omdat de kers nu eenmaal een prachtige vrucht is, is de familie Vernooij begonnen om deze bijna verdwenen teelt, weer op de kaart te zetten. Met gebruik van nieuwe innovaties zonder daarbij de eeuwenoude traditie uit het oog te verliezen. Familie Vernooij vindt het belangrijk om de consument kennis te laten maken met de kersenteelt en de rijke traditie die daarbij hoort.

Theo Vernooij: We voeren een eigen label met zelfgemaakte kersenproducten onder de naam ” Kromme Rijnse Kersen”, hebben in 2010 Landwinkel en Schenkerij “De Kersenhut” geopend en organiseren in het laatste weekend van juni Het Kersenfestival Cothen.
In juni 2014 gingen de deuren open van het enige échte Kersenmuseum van Nederland. Dat maakt de beleving van de Kersenteelt compleet.